DIN JOBBGARDEROBE kan bidra til suksess i karrieren

Å være bevisst din profesjonelle stil, kan ha stor betydning for karrieremulighetene dine. Din profesjonelle garderobe bør være en gjenspeiling av hvem du er, og hjelpe deg å fremstå på en best mulig måte.

Enten vi liker det eller ikke, blir vi vurdert ut ifra måten vi kler og presenterer oss på. Hvordan du kler deg i jobbsammenheng, ansees ofte som en refleksjon av din dyktighet og din holdning til deg selv. Har du blitt forbigått når det gjelder avansement i jobben, selv om du har både god erfaring og kompetanse? Ser dine kunder deg som en troverdig, tillitsvekkende og kunnskapsrik kontakt, som kan hjelpe dem å løse deres problemer?

Samfunnet endrer seg stadig, og det er helt andre regler i dag for hvordan man kan kle seg på jobb. Hvordan du kler deg, avhenger av fire faktorer: bransjen du jobber i, stillingen du har, det geografiske området der du bor i, og det viktigste – hva kunden forventer å se. Vi legger ofte merke til hvordan folk fremstår (også gjerne på et “ubevisst” nivå), og det er derfor viktig å være bevisst på hva du signaliserer gjennom klesstilen din og presentasjonen av deg selv. Uansett hvilken stilling du har, er det viktig å være oppmerksom på at klærne du bruker, er et virkemiddel som kan påvirke karrieren og hvordan du utfører jobben din.

Bransjen og arbeidsoppgavene har også betydning for hva som er akseptabelt. Unngå å la klærne dine komme i veien for at du oppfattes profesjonelt. I et konservativt miljø, kreves det at man bruker en drakt eller et mer formelt antrekk. Hvis du jobber i et mer kreativt miljø, er det muligheter for å kle deg med mer personlighet og kreativitet.

Hvordan bygge en jobbgarderobe som fungerer i hverdagen

Den beste måten å starte på når det gjelder å bygge en forretningsgarderobe, er å vurdere behovene dine. Observer arbeidsmiljøet og omgivelsene – hvordan er kleskoden der? Hvilken rolle har du i hverdagen, og hvordan er dagen din? Man kler seg ulikt til ulike situasjoner, og det er viktig å tilpasse seg den enkelte situasjon. Det er også i en viss grad viktig å tilpasse signalene fra kundene dine.

Hvis jobbsituasjonen din tillater deg å velge noe annet enn basisfarger (svart, grå, beige, brunt, marineblått osv.), finnes det en stor variasjon både av mønster og farger å velge i. I de mer kreative yrkene har du større muligheter når det gjelder fargevalg og kvaliteter. Dongeri er veldig mye brukt i dag, og ikke nødvendigvis alltid det beste valget, men skulle du velge det, så pass i alle fall på at den ikke ser for utvasket ut.

Kvalitet og god passform på klærne, er viktige elementer, spesielt når det gjelder detaljer. Velg mønstre og former som komplimenterer din kroppsfasong og ansiktsform, og farger som matcher din personlige fargeskala.

Selv om det er en avslappet stil på jobben, betyr det ikke at du skal være slurvete med hva du kler seg i. Det er ikke noe pent med antrekk som ser krøllete og slitte ut, så unngå klær som rynker.  Et antrekk som ser rynket ut, uansett hvor dyrt det er, vil ikke gi noe godt inntrykk. Husk også at farger skaper mer interesse i et antrekk.

Sko er viktige detaljer, som kan ødelegge eller forsterke et antrekk betraktelig. Velholdte sko kan signalisere at du har orden i sakene. Belte og strømper bør være i harmoni med hverandre. Fargen på beltet, skal matche skoene. Et brunt belte bør ikke brukes til svarte sko.

Kvinners jobbgarderobe

Din image betyr noe, særlig hvis du skal møte eksisterende eller potensielle kunder. Å se profesjonell ut, betyr at du tar kundene dine seriøst.

I mer konservative miljø, er det bra å investere i en flott drakt som er tilpasset din kroppsfasong og har en klassisk stil. Anskaff deg to jakker, skjørt og bukser i god kvalitet, og som passer til din figur. Velg farger i brunt, svart, marineblå eller grå, eller hvis du passer bedre i dusere farger, så velg gjerne mellomgrå, kremhvit eller beige. Mørkere farger er mer autoritære, mens lysere farger er mer uformelle. Unngå for korte skjørt.

I mer uformelle miljø, kan du spille masse på farger. Et sjal eller en topp i en frisk farge, kan skape en forandring i antrekket med en gang. Unngå generelt sett å bruke mye ensfargede plagg uten en annen farge i kombinasjon, det kan lett få antrekket til å bli litt kjedelig. Farger mot ansiktet skaper oppmerksomhet og styrker kommunikasjonen.

En jakke kan kle deg opp på et øyeblikk, og passer til alt, om det er en kjole, topp, bukse eller et skjørt. Velg topper i farger du liker,(og gjerne de som matcher dine farger) disse kan brukes under jakkene, sammen med skjørt og bukser. Det gir mange kombinasjoner, og da er du godt på vei. Bruk tilbehør og smykker til å sette ditt individuelle preg på antrekket ditt.

En bluse kan være et fint plagg under mange antrekk, pass på at formen passer din figur, og de er anvendelig i mange farger, og kan brukes til både bukser og skjørt. Unngå for trange topper og bluser, men også for store størrelser, det ser heller ikke bra ut.

Sko er et viktig tilbehør i garderoben. Pumps med medium hæl, gir et positivt inntrykk i en garderobe. Tilpass strømpene dine til helhetsinntrykket. Unngå helt svarte strømper, de blir for harde. Nøytrale farger, offwhite, beige, lysegrå, brun, mørk blå og koksgrå.

Makeup er et viktig tilbehør, og får deg til å se mer velstelt ut. Studier viser at kvinner som bruker moderat med makeup, blir ansett for å tjene 20 % mer enn de som ikke bruker det.. Så unngå både for mye makeup og for lite. Smykker og makeup kan være litt friskere i et mer kreativt miljø.

Organisering av garderoben

Det er like viktig å ha en plan på forretningsgarderoben, som det er å planlegge en god presentasjon. Tenk på hva du skal gjøre i løpet av dagen, hvilke signaler ønsker du å gi. Dette er ting som kan hjelpe deg i å være forberedt på forskjellige situasjoner i jobben din, og likevel se flott ut til enhver tid.

Karriererådgivere anbefaler alltid å kle deg for jobben du vil ha, ikke jobben du har. Den største feilen du kan gjøre, er å ikke ta klesstilen din på jobb seriøst. Se på deg selv som ”din merkevare”, og klærne dine som din innpakning. Det bidrar til gode resultater på veien mot din suksess!

TIPS til jobbgarderobe for kvinner

v  Invester i en til to drakter i forskjellige basisfarger i god kvalitet

v  Velg basisplagg i nøytrale farger og kombiner forskjellige farger og topper til disse

v  Passform er viktig – fremhev det positive ved din figur

v  Unngå for dinglende øredobber – det kan virke forstyrrende i kommunikasjonen

v  Litt makeup gir et profesjonelt inntrykk

v  La belte og sko matche hverandre

v  Husk velstelte negler

v  Sko skaper helhet til antrekket

v  Vesker bør matche sko/støvletter

v  Faste stoff gir mer formelt inntrykk

v  Mykere stoff gir et mer uformelt inntrykk

v  Se velstelt ut til enhver tid og vær bevisst på hvordan du BLIR oppfatteT

This entry was posted in Suksess. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

2 Comments

 1. Posted October 17, 2012 at 9:01 am | Permalink

  Flott artikkel Anne Berit!

  Super bra skrevet og masse nyttige tips for alle som ønsker det! :)

  Johanna

  • admin
   Posted October 17, 2012 at 9:04 am | Permalink

   Hei Johanna. Takk for det, Johanna, hyggelig å høre at det var til inspirasjon!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>