Oppdag din målsettingsstil – Del 2

GoalUtfordringer med å sette deg mål og nå dem? Eller setter du deg mål for å tilfredsstille andre, og føler deg utnyttet i prosessen?

Vi har alle forskjellige talenter, evner, ønsker, hva vi liker og ikke liker og alle disse tingene reflekteres i vår personlige måte å sette oss mål på. Vår personlighet og karaktertrekk påvirker måten vi bestemmer oss for å gå etter hva vi ønsker, hvordan vi håndterer hindringer og feil på veien, risikoen vi er villige til å ta og hvor vi finner grunnlaget for vår indre motivasjon.

Her beskriver vi fire personlighetstyper og deres “målsettingsstil”, som representerer noen av disse naturlige tendensene. De fire typene er; Iverksetteren, Inspiratoren, Hjelperen og Observatøren. Alle har vi deler av alle disse karaktertrekkene, men ett eller to av typene har en tendens til å dominere mer enn de andre.

Din mest fremtredende personlighetstype har en tendens til å styre din naturlige måte å sette deg mål på. Å forstå den vil hjelpe deg å finne den beste måten du kan sette deg meningsfulle mål og oppnå dem. Samt hvordan du kan unngå de vanligste fallgruvene som din mest dominante personlighetstype kan møte på.

Fårhåpentligvis har du funnet ut din “målsettingstype” gjennom Del 1 av denne artikkelen. Nå som du er klar over den, kan du vurdere å innlemme følgende strategier som kan balansere din type, og bruke det til din fordel når du setter deg mål.

Tilpasningsstrategier for hver type

Iverksetteren
• Ta deg tid til å legge planer på lang sikt, ikke bare kort sikt
• Pass på at målene dine også inneholder følelsesmessige elementer og ikke bare logikkIverksetter 2
• Prestasjonen er viktig, men husk å nyte reisen underveis mot målet

Fallgruver Iverksetteren kan gå i:

Fordi Iverksetteren er naturlig målrettet, kan de miste det store bildet av syne. De er så opptatt av selve målet, at deres fokus på å nå det, og mangel på fleksibilitet, kan gjøre at de ofte unngår å legge merke til eller kan gå glipp av verdifulle muligheter. Iverksetteren liker ikke å legge detaljerte planer, så planene deres er ofte overfladiske, og kan føre til mangler og tilstrekkelig forberedelser. Ta deg tid å planlegge og skrive ned drømmene og målene dine. Selv om du ikke liker fokus på detaljene, vil du finne ut at planlegging hjelper deg å oppnå bedre resultater med mindre anstrengelser

InspiratorenInspirator 2
• Du vil ha stor nytte av å skrive ned målene dine, lage planer for dem og gjennomgå dem ofte
• Prioriter å fokusere tiden din på et mindre antall mål
• Bruk tankekart og visionboards istedenfor lister, og lag målettingsprosessen morsom med fargekodede kalendere, stjerner etc.

Fallgruver Inspiratoren kan gå i:

Inspiratoren kan ha en feilaktig tro på at det å legge planer vil på en eller annen måte begrense eller fange deg, mens det motsatte ofte er tilfellet. De kan lett spre sin innsatsmange forskjellige prosjekter uten å oppnå noe i dem. Mange Inspiratorer vil aldri engang forsøke å gå etter hva de ønsker, fordi de rett og slett er altfor overveldet av størrelsen på drømmene og målene, og vet ikke helt hvordan de skal komme i gang. De har oftest stor nytte av å bryte sine store drømmer i mindre mer håndterbare biter ved hjelp av prosessen i å sette seg mål.

HjelperenHjelper 2
• Identifiser et mål eller behov du har – som bare er for deg – og praktiser det ukentlig
• Erkjenn for deg selv at det er bare når du er lykkelig på innsiden, at du kan være ordentlig tilstede for andre
• Sett et mål for deg selv for hvert mål du setter for å tilfredsstille andre

Fallgruver Hjelperen kan gå i:

Hjelperen kan fokusere så mye på behovene og målene for andre, at de glemmer sine egne behov. Eksempelvis kan Hjelperen jobbe lange timer på grunnlag av pliktfølelse og ansvar for bedriften, og neglisjerer sin egen helse og trivsel. De kan ofte sette seg mål på hva de tror de skal ønske seg, og ikke nødvendigvis av hva de egentlig ønsker. De blir noen ganger altfor lett påvirket av andres meninger og forventninger. De fleste Hjelpere vil ha fordel av å finne ut hva de ønsker, og gå etter det i sin målsettingsprosess.

ObservatørenObservatør 2
• Vær bevisst og gjør valg på hvilke prosjekter som fortjener 100 % av ditt fokus, og hvilke som fortjener mindre – du trenger ikke å gjøre alt perfekt!
• Unngå å bruke for mye tid på planlegging og fokuser heller på handling.
• Våg å ta en risiko og kom deg ut av komfortsonen din, ellers kan du risikere å bli fanget i et spor hvor du ikke klarer å nå ditt største potensial

Fallgruver Observatøren kan gå i:

Observatøren kan være så opptatt av å fokusere så mye på detaljene, at de ikke klarer å se det større bildet. De kan lett falle i fellen med å gjøre ting veldig bra, med ting som ikke trenger å gjøres i det hele tatt. De kan fokusere for mye på å gjøre ting på den rette måten, og ikke nok på om de gjør de riktige tingene. Deres oppmerksomhet og arbeidsmoral kan gjøre Observatøren veldig vellykket så snart de fokuserer på det rette målet.

 Å forstå styrkene og svakhetene ved din dominante personlighetstype, hjelper deg å strukturere og tilpasse den prosessen som gir den beste utnyttelseen av dine styrker, samt unngå de vanligste fallgruvene du sannsynligvis vil møte på veien.Om du ikke fikk med deg Del 1, så finner du den her: “Oppdag din målsettingsstil – Del 1″

PyntebordHvis du ønsker støtte og veiledning på veien til å nå målene dine i 2015 av en mentor som har vært der du er nå, så la vi ta oss en prat!

Send en epost til abo@totalkommunikasjon.no for en kostnadsfri “Sett deg mål” samtale med Anne Berit Olsvik, foredragsholder, Coach og Business Mentor. La oss sikre at dette året blir ditt beste så langt!

Hvis du er klar til å oppnå en mer lønnsom virksomhet og karriere, vil jeg gjerne tilby deg en 30 minutters en-til-en samtale med meg, hvor vi fokuserer på deg og din bedrift, og hva som skal til for at dine drømmer skal gå i oppfyllelse. Selv om denne konsultasjonen er verdt kr 1.200,-,  tilbyr jeg den helt gratis. Det er derfor begrenset med plasser, og reservert for den som har bestemt seg for å utvikle virksomheten/karrieren sin og iverksette tiltak for å bevege seg fremover og få mer fremgang.Vennligst svar på spørsmålene på linken nedenfor, slik at jeg kan forstå hvordan du har forpliktet deg til å utvikle bedriften videre, for å skape det livet du ønsker. Vi vil ta kontakt med deg og gi deg beskjed hvis denne inspirerende konsultasjonene blir din

Send inn din forespørsel HERPyntebordAnne Berit i Image Studio - Portrett ansiktAnne Berit Olsvik Anne Berit Olsvik driver Total Kommunikasjon. Hun hjelper næringsdrivende og bedrifter å utvikle strategier for å få flere kunder, økt salg og tjene mer penger. Med sine 25 års erfaring innen salg, mentoring og konsulenttjenester, tilbyr hun individuell veiledning, kurs og programmer i effektivt salg og  kommunikasjon.
Anne Berit Olsvik har flere kurs i atferdspsykologi og personlig utvikling, og er lisensiert til å jobbe med Insights Discovery® Personprofil. Hun har tatt videreutdannelse og kompetanseheving i USA i business programmer og markedsføringsstrategier, og har spesialisert seg på markedsførings- og salgsstrategier for virksomheter og byggesteinene som fører til mer suksess.

 

This entry was posted in Suksess. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>